NOU UTILE 

Utile: la Ikea Pallady, cu un cărucior

Nu am putut să nu facem o tură, în familie, în nou-deschisul pol de atracție din sud-est-ul Bucureștiului, Ikea Pallady. Cum era de așteptat, lucrurile sunt bine organizate, căile de acces sunt, în general, OK, iar dacă eviți orele de vârf, experiența este una chiar plăcută. Nu vom vorbi despre cumpărături, că din Ikea oricum ieși cu 10 diverse mărunțișuri cumpărate și când nu ai nimic în plan, ci despre cum este cu un cărucior, în noul magazin.

Accesul general este foarte facil, ca la Ikea Băneasa – parcarea este mai mult decât generoasă – pentru o zi obișnuită, în timpul săptămânii, iar trecerea cu un cărucior este facilă, și din parcarea exterioară, și din cea interioară. Rampele și culoarele de acces ajută foarte mult.

Ușile rotative au butonul de acces pentru persoane cu dizabilități, util și pentru cărucioare. La o apăsare de buton, rotația ușilor încetinește, cât să te strecori fără griji, cu un cărucior. Deși din fabrică modelul ușilor rotative permite oprirea completă, perpendicular pe direcția de intrare, și deschiderea culisantă a panourilor din mijloc, acestea sunt dezactivate, la Ikea Pallady.

Lifturile sunt făcute contra-intuitiv, cât să petreci mai mult timp în magazin – OK, comercial – și nu să ajungi de la parter direct la etajul 2, de exemplu – ineficient, când ai un cărucior și uneori ești contratimp. Lifturile urcă și coboară strict între P și 1, respectiv 1 și 2. Dacă, de exemplu, cobori de la restaurant – situat la etajul 2, iei liftul până la etajul 1, ieși spre stânga, treci din nou la stânga pe sub scările dintre 1 și 2, mergi în față și acolo vei găsi liftul care te duce de la etajul 1 la parter.

Atenție, structura pe niveluri este diferită, la Ikea Pallady. Parterul este parcare, etajul 1 este echivalentul parterului din Băneasa și include acces, toalete, bancomate, check-out și zonele de minimarket și hotdogs. Etajul 2 reprezintă zona principală de magazin și restaurantul plus zona de cafenea, corespunzător etajului 1 din Băneasa.

Orele bune în care este indicat să mergi acolo pentru cumpărături în liniște sunt cele din afara perioadelor de vârf. Evită 12-14 și 17-19, pe cât posibil. Mai ales în zona de restaurant. Tot polul de magazine, angajați și vizitatori din Metro, Jumbo, Kika, Decathlon, Auchan și Jysk, plus Dedeman de peste drum vine la Ikea să mănânce, la prânz. Cumva normal, pentru că singura alternativă era, până acum, Dinner din Auchan. Iar dacă la 10-11 restaurantul este gol, după 12 cozile arată așa:

Toaleta pentru copii din grupul sanitar de lângă restaurant este suficient de spațioasă, desenată viu, cu rafturi, suporturi și chiar jucării, cât să facă lucrurile cât mai plăcute pentru cei mici.

Locul de joacă este relativ spațios, cu mult loc pentru mișcare liberă și poate un pic sărăcăcios echipat. Sunt zone de cățărare, o piscină cu bile și câteva colțuri pentru activități, dar ideea principală pare a fi mai mult să încapă suficienți copii decît să aibă varietate de activități. Atenție și aici, vârsta minimă de acces, pentru copii, este de trei ani. Plus, condiția de a putea merge singuri la toaletă.

Mâncarea este gândită și pentru cei mai mici dintre noi. Există meniuri pentru copii, mâncare pentru bebeluşi, facilităţi pentru încălzirea acesteia, bavete şi scaune înalte, de masă.

Pentru un magazin care îți vinde soluții de design interior, chiar design-ul interior al Ikea Pallady are câteva defecte de uzabilitate care te uimesc, un pic.

La etajul 1, imediat ce intri în magazin, ai un culoar lat de un pic peste un metru, în care ai, inghesuite: pe o parte bancomatele și ușile de acces la toaletă, iar pe partea opusă, vestiarele care se pot încuia. Inutil de spus că dacă un om este la bancomat, deja ai un disconfort în a trece pe lângă el, spre toaletă, sau să accesezi vestiarul. Cu un cărucior, lucrurile devin și mai înghesuite. Te bazezi pe bun simț și politețe și rogi oamenii să intre pe celălalt capăt al culoarului, bănuiesc. Nu știu cum a fost brief-ul de arhitectură, dar nici bancomatele nu sunt semnalizate în niciun fel și nu le vezi decât dacă nevoia te poartă spre toalete.

Zona de toalete pentru bărbați de lângă restaurant este, iarăși, proiectată în glumă – nu poți să deschizi ușa și să intri în toaletă fără să lovești persoana care folosește prima chiuvetă și, la fel, nu poți să ieși dacă cineva deja se spală acolo. Și, deși aici este vina vizitatorilor, cu precădere, lucrurile deja put.

Dar da, cu siguranță Ikea Pallady va fi, per total, un loc frecventat și de frecventat.

Foto principal

Pe aceeași temă

Leave a Comment