NOU SĂNĂTATE 

150 de minute pe zi în fața unui ecran, la doar 3 ani

Acesta este rezultatul unui studiu publicat la finele anului trecut și citat de Science Daily (link). Cifrele pun degetul pe rană și dau și mai mult combustibil eternei discuții despre timpul petrecut de copii în fața unui ecran – fie că vorbim despre smartphone, tabletă, laptop sau televizor.

Timpul mediu petrecut zilnic de copii în fața unui ecran a crescut, în medie, de la 53 de minute la vârsta de 12 luni, la mai mult de 150 de minute la 3 ani, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, de la National Institutes of Health, University at Albany și New York University Langone Medical Center.

Mai mult decât atât, până la vârsta de opt ani, copiii au mai multe șanse să atingă cea mai mare cantitate de timp în fața ecranului, dacă au fost crescuți acasă sau dacă sunt primul copil născut în familie. O scădere naturală apare după vărsta de opt ani, când timpul petrecut în fața ecranului se plafonează la o medie de 1,5 ore, ca rezultat direct al școlii și al timpului crescut solicitat de activitășile legate de școală.

Ce învățăm de aici? Obiceiurile se formează de la cele mai fragede vârste, inclusiv în privința smartphone-ului sau a televizorului. Și, bineînțeles, măsurile luate de părinți pentru a reduce numărul orelor petrecute în fața ecranului sunt cu atât mai eficiente, cu cât sunt aplicate mai devreme.

Ce recomandări vin de peste ocean? Lucruri de bun simț, care nu ar trebui să revoluționeze lumea nimănui: evitarea expunerii la media digitală pentru copiii sub 18 luni, introducerea ecranului în viața copiilor între 18 și 24 de luni, dar și limitarea timpului ‘de ecran’ la o oră pe zi, pentru copiii de la 2 la 5 ani.

În discuția despre a izola complet copilul de ecrane, cu riscul de a se acomoda ceva mai greu la discuțiile din grupul din care face parte, versus a alege calea ușoară și iresponsabilă, de a ‘scăpa’ de el cu un ecran în față, părintele – nicio surpriză – trebuie să aducă echilibrul vital pentru o dezvoltare normală, corectă, a celui mic.

Photo credit: Gwenaël Piaser on Visualhunt / CC BY-NC-SA

Pe aceeași temă

Leave a Comment