JOACĂ NOU TIPS&TRICKS 

5 canale de YouTube bune pentru copii

Nu prea avem cum, și nici de ce să ne ascundem. Tehnologia este alături de noi, zi de zi, și, normal, nici copiii nu pot trăi sub un clopot ermetic, care îi ferește de tot ce înseamnă ecran. Un pic de discernământ din partea noastră, ca părinți, înseamnă și să alegem ce-i mai bun din YouTube, pentru că, și acolo, potențialul de educație este uriaș. Iar mai jos, din experiența noastră, avem cinci canale de YouTube numai bune să îi învețe ceva, dar și să îi amuze pe cei mici. Toate cele de mai jos sunt canale preponderent de limbă engleză.

Blippi

Blippi (link) este un adevărat fenomen, cu mai mult de 6,5 milioane de abonați și clipuri care se apropie de 200.000.000 de vizualizări. Stephen John Grossman, pe numele lui, este, la 31 de ani, un rezervist în armata SUA și fost comedian din stilul gross-out – o destul de mare schimbare de carieră, am putea spune. Clipurile lui sunt eminamente educative, explicative, uneori chiar la nivel de detaliu, despre cum funcționează lucruri precum tractoare, elicoptere sau mașini de pompieri, dar și frumoase recenzii ale locurilor dedicate copiilor, cu preponderență din zona LA – Las Vegas. Deseori asezonate cu melodii special compuse pentru temele pe care le abordează, Blippi – am putea spune chiar oarecum obsedat de bleu și portocaliu – nu doar că va ține copilul atent, dar va și interacționa – de la denumiri, forme și culori, până la un schimb virtual de excavatoare și buldozere între cel mic și actorul principal al clipurilor. Atenție, părinți, riscul de a o lua pe câmpii după o serie de 3-5 clipuri cu Blippi este undeva spre 77%.

Vlad and Nikita

Vlad și Nikita (link) au peste 30 de milioane de abonați, iar clipurile bat, nu o dată, 400.000.000 de vizualizări. Potrivit BusinessInsider (link), veniturile anuale estimate, din afișări și colaborări, sunt undeva, între 2,3 milioane de dolari și… 37,3 milioane de dolari. De origine rusă, cu un puternic accent, de altfel, Vlad, Nikita și, deseori, mama lor, se joacă și prezintă jucării, în clipuri de multe ori însoțite de animații. Clipurile lor sunt filmate, în general, în Miami și, nu de puține ori, veți vedea peisaje frumoase și mult, mult soare. Atenție, cei doi copii-vedetă sunt la un alt nivel și, deseori, jocurile și jucăriile prezentate sau folosite intră în categoria premium, deseori greu accesibile în România sau la un nivel destul de ridicat de preț. Ca să știți, apropo de așteptările copiilor care privesc aceste clipuri. Uneori veți găsi clipurile lor dublate în variate limbi, de la portugheză și spaniolă, până la turcă sau arabă. Riscul de a o lua razna pentru părinți? Sub 50% – clipurile sunt destul de monotone pentru adulți, nu au stridența lui Blippi și sunt ceva mai ușor de ignorat.

Cocomelon

Cocomelon (link), canal care a înglobat relativ recent și foarte popularul ABC Kids TV, are nu mai puțin de 66 de milioane de abonați – cât 10 Blippi și dublu față de Vlad și Nikita, iar unele clipuri se apropie de 900.000.000 de vizualizări. Periculos de aproape de un miliard, am spune.  Cocomelon este canalul de bază pentru muzică ambientală, pentru copiii cu cele mai fragede vârste. Acoperă toată baza de cântece elementare – twinkle twinkle little star, old mc donald had a farm, humpty dumpty și multe alte melodii de căpătâi. Fiecare clip are o poveste animată, iar partea bună este că personajele se păstrează, coerent, în mai toate producțiile – un plus pentru ușurința de a fi recunoscute de copii. Ce e un pic mai rău este că o bază de mai mult sau mai puțin 20 de cântece este re și re și reinterpretată, cu alte versuri și doar variațiuni minore la nivel de linie melodică. Te vei trezi, de mai multe ori decât îți dorești, că fredonezi cântecele din Cocomelon. Risc de a o lua pe câmpii, ca părinte: 80%, și mai este și contagios – s-ar putea să cânte și alții, alături de tine.

Simon’s Cat

Simon’s Cat (link) este și primul canal din această listă la care se pot uita și adulții, cu plăcere – de altfel, ținta de public este, cu siguranță, de o vârstă mai mare decât a unui copil de creșă. Canalul, în cifre: 5,2 milioane de abonați și animații care trec și de pragul de 60 de milioane de vizualizări. Simon’s Cat este un proiect de animație alb-negru, cu forme simple, ușor de recunoscut și, uneori, de reprodus de către copii. Dialogul este absent, iar fundalul este asigurat de muzică sau variate efecte sonore. Umorul este unui situațional, cu priză și la adulții ceva mai deschiși spre relaxare. Este canalul la care poți sta cu cel mic în brațe, îi poți explica tot ce vede, cu un plus și pentru experiența părintelui. Simon Tofield, animatorul din spatele proiectului, a pornit seria de animații încă din anul 2008. Risc de pierdut mințile pentru părinți: 0%. S-ar putea chiar să vă placă.

Numberjacks

Numberjacks (link) este, fără discuție, o opțiune ceva mai low-profile decât canalele-vedetă de mai sus. Axat pe 10 super-eroi, fiecare dintre ei, de fapt, un număr de la 1 la 10, canalul cumulează 336.000 de abonați, iar clipurile depășesc și câte 15 milioane de vizualizări. Pe o canapea dintr-o casă, cele 10 numere animate rezolvă, în fiecare episod, câte o problemă de matematică sau de logică. Totul este la un nivel elementar, iar clipurile sunt foarte utile în a-i ajuta pe cei mici să învețe numerele și, în timp, adunări sau scăderi simple. Episoadele au și cîte o poveste și o pildă, cît să fie atractive și dincolo de componenta matematică. Risc de nevroză pentru adulți: 33%. Destul de util, pentru o învățare plăcută, alături de copiii.

Bineînțeles, lista poate fi mult, mult mai lungă. Ne-am rezumat la cinci, mai ales din exemplul personal, dar industria clipurilor pentru copii este uriașă, literalmente de ordinul miliardelor, iar canale utile apar aproape în fiecare zi. Important este să alegem ce-i mai bun pentru cei mici.

Pe aceeași temă

Leave a Comment