NOU SĂNĂTATE UTILE 

Când e OK să mergi cu mașina fără scaun pentru copilul mic

Niciodată.

Asta este versiunea scurtă. Versiunea ceva mai extinsă, care are aceeași concluzie – niciodată – și cele mai des întâlnite scenarii posibile sunt chiar aici.

Îl țin în brațe, doar sunt mama/ tatăl lui – nu, este o prostie pe care nu o pot descrie altfel. Nimeni nu este suficient de puternic cât să țină în brațe un copil, în siguranță, în cazul unui impact. Sunt ani și ani și ani de studiu care au dus centura de siguranță acolo unde este. Pre-tensionarea este calculată, la fel și rigiditatea, dar și flexibilitatea, Brațele tale nu sunt nici una, nici alta, la capitolul ăsta.

Îl pun pe scaun și îi pun centura – în primul rând, centura și forțele care acționează la impact sunt calculate de la o greutate și o înălțime în sus, pe care copilul tău de mai puțin de trei ani nu le are și nu le va avea încă, ani buni, de acum înainte. Dacă faci prostia asta – o spun, din nou, direct, pentru că asta este – pune centura cât mai jos și mai strâns, între abdomen și flexiunea picioarelor, și du partea diagonală a centurii între umăr și gât. Doar între umăr și gât, în caz de impact, centura poate ajuta, cât de cât. A, încă un lucru. Niciodată pe scaunul din față.

Stau cu el în brațe și ne pun centura amândurora – nu sunt multe de explicat. Orice obiect – să îi spunem așa – situat între tine și centură va absorbi cea mai mare parte a șocului. Copilul tău te va proteja pe tine și nu invers. Nu face asta.

Merg cu taxi-ul și nu are scaun – fii mai selectiv cui viața și sănătatea familiei tale. Vrei taxi? Sună în dispecerat și cere mașină cu scaun pentru copil. Durează? Asta e, răbdare să ai. Vrei alternative? Black Cab și Uber au, dacă bifezi, automobile dotate cu scaun pentru copil. Durează mai mult până găsești mașina, poate încerci de mai multe ori o comandă, dar vei reuși. Plus că un pic de planificare, cât să nu ajungi în criză de timp, nu strică. Și, tot ca să îți fac căutarea mai ușoară, Bolt nu are opțiunea asta. Dar, la o cursă dintr-o sută, dai și de o mașină cu scaun pentru copil.

Concluzia? Sunt nenumărate scaune auto pentru copii. Sunt multe, foarte multe opțiuni eficiente cost-calitate, pentru toate palierele de buget. Ia-l, instalează-l în mașină și uită de el. Noi am optat pentru Cybex Sirona M2. Exact acesta (link). Te costă mult prea puțin să îl cumperi și să îl instalezi, față de costul și riscul de a nu-l avea. S-a scris despre asta și se va tot scrie, sper eu că, într-un final, cu efectul scontat.

Photo credit: sean dreilinger on Visualhunt.com / CC BY-NC-SA

Pe aceeași temă

Leave a Comment