NOU TIPS&TRICKS 

Vacanța cu bebe: cum îți alegi locul în care vei sta

Acum, că a trecut de mult vremea în care mergeați în cuplu, fiecare cu un bagaj, și poate că vă era de ajuns și un singur pat, lucrurile se schimbă. Nu mai este o ecuație simplă, de tipul perioadă și localizare, ci intră și alte mici – dar importante – detalii, în modul în care îți alegi locul în care te cazezi sau pe care îl închiriezi, în vacanță, cât să vă bucurați și voi, dar și cel sau cei mici de confortul necesar.

Iar, mai jos, sunt câteva lucruri care ți-ar putea face viața mai ușoară, și vacanța mai plăcută.

Etajul. Ai de cărat, de la mașină, tren sau avion, un cărucior, o jumătate de tonă de bagaje și poate și un scaun de masă pentru bebe. E important să fii la parter. Te scutește de o sesiune gratuită, dar nu neapărat planificată, de fitness. Dacă nu ești la parter, ajungem la punctul următor.

Liftul. Poți să fii și la etajul 18 – mai greu să găsești clădiri atât de înalte la noi, dar merge ca exemplu -, că un lift îți va face, cu siguranță, viața mai ușoară. Și, cel mai probabil, vei face minimum două ture sus-jos, la fiecare despachetare / împachetare completă. Indiferent dacă ești la parter, ai sau nu lift – citește, în review-uri, dacă este funcțional sau nu -, ajungem la încă un aspect important.

Accesul. Clădirea în care te-ai cazat are rampă de acces? Sunt trepte la intrare? Are un lift situat la semi-etaj și, la fiecare intrare și ieșire o să urci și cobori 8-10 trepte? Verifică. Da, dacă locul este bun, vei trece și peste acest inconvenient. Dar este bine să știi unde te duci, măcar ca să fiți organizați. Unul ia căruciorul, altul ia copilul, de exemplu.

Recepția. Sau, după caz, gazda, că tot folosim tot mai des Booking și Airbnb. Este recepția deschisă permanent, sau într-un anumit interval? Gazda răspunde mereu la telefon, este la apartament, sau trebuie să suni și să o aștepți 30 de minute, după ce ai ajuns? Setează toate detaliile în avans. Nu e cel mai fericit start de vacanță statul pe la uși, cu un copil nedormit sau înfometat.

Localizarea. Ești aproape de obiectivele de interes? Plaja sau piscina sunt la cateva minute de mers – minute de oameni normali, nu minute de anunțuri imobiliare, în care faci 5 km într-un sfert de oră, pe jos? Ai o farmacie, un supermarket și – nu îți dorești, dar trebuie să știi – un spital într-o rază cât de cât decentă, sau depinzi exclusiv de mașină? Ca să știi, în cazul în care bei un rose la ceas de seara, ce ai de făcut. Uită-te pe Google Maps. Cere adresa exactă a locației, nu te lua după pinii pe care îi pun unii intenționat aiurea, fix pe plajă, în buza mării.

Transportul. Salvează în telefon un număr de la un taxi local, dacă nu există o aplicație pentru asta, pe care să o instalezi. Vezi dinainte dacă în orașul în care mergi există Uber, Bolt sau alte feluri de taximetrie care nu se identifică drept taximetrie. Planifică, un pic, și neprevăzutul.

Zgomotul. Poate că poți dormi liniștit în zgomot de bormașină, poate că nu. Toți suntem diferiți. Sigur-sigur, un bebe este, însă, mai sensibil și merită să știi cum e cu liniștea, acolo unde mergi în vacanță. Au salon de evenimente, nunți sau alte cele? Fii sigur că nu va dormi nimeni în weekend. La parter sau vis-a-vis e cel mai bun club? Vei avea haos, claxoane și motoare turate. Mai citește, tot în review-uri, ce mai spune lumea. Poți afla inclusiv dacă pereții sunt atât de subțiri încât auzi și sforăitul vecinului. Sau aude tot blocul plânsul copilului, după caz.

Mâncarea. Te trezești ca e 23.00, s-a culcat juniorul și voi sunteți lihniți de foame, că nu ați mâncat de la 10.00. Ce faci, ai un restaurant bun pe aproape, care nu a închis la 10? Poți comanda de la un foodpanda sau altceva local? Ai o bucătărie sau măcar un spațiu cu aragaz sau cuptor cu microunde, pe care să te bazezi? Din nou, fă-ți temele și vei respira mai liniștit.

Climatizarea. Există aer condiționat la locație – de acum a intrat în DEX și cu acest sens – și, dacă da, funcționează? Nu ai aer condiționat și te bazezi pe geamuri sau uși deschise? Bine, au măcar plase? Ia la tine, în orice caz, și un aparat + pastile de țânțari.

Paturile. Aveți cu toții loc? Există măcar o formulă de pat și canapea extensibilă? Ideal, două paturi, fiecare într-o altă încăpere – bineînțeles, dacă iei apartament. De ce? Pentru binemeritatele ture. În funcție de programul juniorului, unul sau altul se poate retrage pentru un somn-blitz de 30 de minute. Plus, paturile sunt joase sau înalte? Dacă e să se rostogolească bebe, e de rău? Muchiile sunt contondente, înspre exterior, sau ascunse?

Nu am intenționat să fac un decalog, dar fix 10 sfaturi au ieșit. Și, sigur, mai sunt nenumărate alte lucruri de care trebuie să ții cont, când alegi locul în care petreceți vacanța. Dar de ceva nu trebuie să uiți: simte-te bine! E molipsitor și contagios!

Foto: zevhonith on Visual hunt / CC BY

Pe aceeași temă

Leave a Comment