JOACĂ NOU TIPS&TRICKS 

Locul de joacă: câteva lucruri care îți pot face viața mai liniștită

Ai avansat la etapa mersului în picioare? Felicitări! Deja, copilul tău îndeplinește cam toate condițiile necesare să intre în locurile de joacă din complex, dintre blocuri sau din parc. Însoțit, fără discuție. Dar la ce trebuie să fii atent sau atentă și care este codul bunelor maniere aplicat acestui micro-univers din care copilul tău va vrea, tot mai mult și tot mai des, să fie parte?

  • Pe primul, al doilea și al treilea loc: ceilalți copii. Nu că ar fi ceva în neregulă cu prezența lor acolo, ei sunt întreaga inimă a locului. Dar atenția trebuie să meargă către ce fac ceilalți copii și cum să îl protejezi pe al tău, cîtă vreme este la prima sau primele experiențe de acest gen. Și va fi suficient să primești, ca părinte, o mașinuță aruncată în cap, de la vreo trei metri, ca să îți dai seama că ești, păstrând proporțiile, într-o zonă de război. Ochii-n paișpe, dacă pot spune așa, la cît de repede și pe unde aleargă alți copii, pe unde se dau cu trotinetele sau chiar bicicletele și, evident, la jucării și grupurile ceva mai vulcanice;
  • Derivat direct din punctul de mai sus, trebuie să punem punctul pe i – unele locuri de joacă au parte de câte un copil-problemă, mai agresiv, mai coleric, mai violent. Mediul de acasă, părinții sau alte cauze l-au făcut să interacționeze ceva mai altfel cu alți copii – nu suntem aici să judecăm, ci doar să ne protejăm. În general, părinții cam știu despre cine este vorba. Ține un ochi și pe el, când este prin preajma copilului tău;
  • Cum e cu jucăriile? Aici, regula este bunul simț, iar răspunsul este ‘depinde’. Dacă locul de joacă este pe format de comuniune, iar fiecare copil își aduce 2-3 jucării și poate o trotinetă, adu și tu. Nu fi tu părintele care își aduce copilul doar ca să se joace cu jucăriile altora. Oricum, jucăriile cu care va pleca din casă vor avea valoare zero, când va vedea orice alt obiect, indiferent cat de mult sau puțin valoros, în mâna altui copil. Și invers, încearcă să nu ieși cu toată casa la tine, dacă toți ceilalți copii sau părinți sunt ceva mai reținuți în a ieși cu sacul de jucării. Eviți, așa, și momentul când a) plânge copilul tău că altul fuge cu mașinuțele lui; sau b) plâng alți copii când trebuie să îți strângi jucăriile pe care le-au acaparat ei și să îl duci pe al tău acasă;
  • Siguranța, deși se regăsește, cumva, și în toate punctele de mai sus, înseamnă și să arunci o privire la echiparea locului de joacă, măcar cât să fii în temă, în caz de ceva. Suprafața de pe jos este moale, netedă, aspră sau rigidă? Adică plângem și ne julim la o căzătură, sau doar plângem? Leagănele – pentru că ele vor fi, întotdeauna, vedetele oricărui loc de joacă – sunt bine ancorate? Lanțurile sunt zdravene? Scaunele sunt întregi? Toboganul și celelalte angrenaje au șuruburi la vedere? Sunt netede? Au urme de rugină? Nu sunt lucruri majore, dar sunt importante.
  • Cum nu toate locurile de joacă sunt parțial sau integral la umbră, iar vara soarele arde, ca de fiecare dată, nu strică să îl dai, dinainte, pe copil cu o cremă sau un spray pentru copii, cu filtru mare de protecție UV – de preferință 50. Pielea lor este mult mai fină și are nevoie de ajutor în lupta cu soarele. La fel, dacă în zonă sunt țânțari – insecte de care capitala europeană a anului 2019, București, nu a scăpat – ajută un Autan Baby sau alte produse similare, care nu sunt nocive celor mici.

Cam asta este, în linii mari, un ‘pentalog’ basic al locurilor de joacă. Experiențele fiecăruia dintre noi vor varia și, evident, în timp vom învăța să fim mai relaxați, la fiecare ieșire.

Bineînțeles, vom dezvolta discuția și în tot ceea ce privește locurile de joacă din mall-uri sau centre comecraile, cu acces contra cost, supraveghere, dar și mult mai multe accesorii și zone de distracție.

Photo on Visual Hunt

Pe aceeași temă

Leave a Comment